Vad är bulimi?

Bulimi är en ätstörning som gör att du bantar, hetsäter och kräks. Två procent av personerna i riskgruppen, 13-30 år, lider av bulimi – något fler än de som lider av anorexi. Det går att bli helt frisk.


Så ser bulimi ut

BulimiBulimi kännetecknas av hetsätningar och därefter kompensationer så som kräkning, bantning, laxeringsmedel och träning.

Om du har drabbats av bulimi försöker du gå ner i vikt, och är väldigt rädd för att gå upp i vikt – därför bantar du. Men tillslut tar hungern över och du hetsäter. Under hetsätningarna upplever du ofta att du inte har någon kontroll och att det är som om ”kroppen tar över”.

Det går inte att avgöra på vikten om någon har bulimi eller inte. Bulimiker är vanligtvis normalviktiga men kan även vara underviktiga eller överviktiga.

Tror du att du kan ha bulimi? Gör ett självtest. Kom ihåg att du inte behöver se ut på ett speciellt sätt i kroppen för att ha bulimi. Ätstörningen handlar om ditt förhållande till mat, vikt och din kropp.

Varför drabbas man av bulimi?

Det finns många orsaker till att man drabbas av bulimi. Det kan exempelvis vara flera misslyckade bantningsförsök som tillslut leder in till bulimi.

Problemen börjar oftast i tonåren. När man kommer in i puberteten så förändras kroppen: Man går ofta upp lite i vikt då man får höfter och bröst. Samtidigt finns det väldigt smala ideal i västvärlden som liknar flickor som inte kommit in i puberteten än.

Det finns oftast någon utlösande faktor som gör att bantningarna blir en ätstörning. Exempel på en sådan utlösande faktor kan vara familjeproblem, olycklig kärlek, dödsfall eller annat trauma.

Likheter med anorexi

Både bulimi och anorexi kännetecknas av en stor rädsla för att gå upp vikt och en längtan efter att bli smal. Personer med en ätstörning tror att när man är smal så är man lycklig.

Det är inte ovanligt att de som har anorexi senare drabbas av bulimi. Däremot är det ovanligt att en person som lider av bulimi senare får anorexi. När man väl har börjat hetsäta och spy är det svårt att bryta det beteendet.

Risker med bulimi

  • Skadad emalj på tänderna efter magsyran från kräkningar
  • Mag- och tarmproblem
  • Järnbrist, vilket orsakar trötthet. Men också andra mineral- och vitaminbrister beroende på hur dieten ser ut
  • Svullna spottkörtlar
  • Hjärtsvikt
  • Ångest
  • Depression
  • Självmord

Läs mer om fysiska och psykiska besvär av bulimi.