Anhörig

Är du anhörig till någon som lider av bulimi? Det är svårt att veta hur man ska gå till väga när sin dotter, sin vän eller arbetskamrat drabbas av bulimi. Personen kanske lever i förnekelse eller inte vill prata om det.


Anhörig

Bulimi syns oftast inte

Bulimiker är väldigt bra på att hålla sin ätstörning hemlig eftersom de skäms över att de hetsäter och inte har kontroll över sitt ätande.

Bulimi syns inte heller på kroppsvikten, så som anorexi gör. Detta gör att ätstörningen kan hållas hemlig under många år. Bulimiker blir experter på att ljuga och smussla.

Råd för dig som är anhörig

  • Var uppmärksam. Desto tidigare bulimi stoppas desto lättare är det att behandla sjukdomen. Har personen slutat äta saker de förut åt eller börjat träna mycket mer?
  • Konfrontera. Tala om att du känner till problemet. Försök att säga det på ett kärleksfullt sätt utan att skuldbelägga. Personen kan bli arg, men du kan ändå ha sått ett frö.
  • Visa att du bryr dig. Fråga hur personer mår utan att prata om maten eller träningen.
  • Visa att du finns. Tala om att du känner till problemet och att du finns där om hon/han vill prata om det.
  • Bli inte en terapeut. En person med bulimi behöver få professionell vård. Hjälp personen hitta den vården istället för att själv bli terapeut.
  • Fråga hur du kan hjälpa. Fråga den drabbade hur du bäst kan hjälpa till
  • ”Gå ej på tå”. Bete dig som vanligt. Berätta om du är orolig, men anklaga inte. Försök att förklara hur du tänker.

Stöd för anhöriga

Som närstående kan man själv behöva stöd. En ätstörning kan hålla på i många år och man kan lätt tappa ork. Speciellt om personen inte själv vill bli frisk. Som förälder, syskon eller nära vän är det väldigt frustrerande när den drabbade personen inte vill eller kan komma ur sin sjukdom.

Det finns ideella föreningar dit anhöriga kan vända sig för hjälp. AB-kontakt har stödgrupper för anhöriga, läsa mer om det här.

Vanliga frågor och svar

Det är svårt att veta hur man ska gå tillväga med en person som lider av bulimi. Ofta säger man saker för att vara snäll men som landar väldigt fel.

Hur ska måltiderna se ut?

Måltiderna ska bestå av vanlig mat. Det är lätt att vilja göra måltiderna ”lite nyttigare” för att det ska bli lättare för den som lider av bulimi. Men kom ihåg att det är ätstörningen som vill att maten ska vara nyttigare. Men för att bli frisk måste man äta vanlig mat. Vanlig mat räknas som tallriksmodellen där protein, kolhydrater, sås och sallad inräknas.

Ska man låta en person med bulimi ta en portion till?

Ja, om det var extra gott, eller om personen var extra hungrig. Men en portion ska vanligtvis räcka.

Ska man låta en person med bulimi äta godis?

Det är ett friskhetstecken om en person med bulimi kan äta några godisar. Men. Det är väldigt svårt för en bulimiker att göra detta utan att det senare kan leda till en hetsätning. Ni får tillsammans prata om hur det blir för just henne/honom och kanske till en början strunta i att äta godis och bara koncentrera er på att få till maten rätt. Så småningom kan godis komma in i vardagen. Prata om detta INNAN godisskålen stor på bordet. Annars kan det bli fel.

Kan man säga att personen har blivit fin nu när den har gått ner/upp i vikt?

Nej, det är känsligt med vikt och det är dumt att kommentera vikten, även fast man menar väl. Man kan tycka att en person som lidit av bulimi är finare nu när hon är normalviktig om hon tidigare var underviktig eller överviktig. Men säg ingenting om det.

Hon/han kanske inte är helt återställd och kämpar fortfarande med tankar i sitt huvud. Om hon/han har gått ner i vikt kan det trigga till att gå ner mer, eller hos någon som tidigare var underviktig kan det leda till motsatsen att de inser att de har gått upp i vikt så mycket att de syns och de vill börja banta igen.

Kom ihåg att ätstörningen i tankarna ofta är det sista som lämnar den drabbade.

Hur mycket ska man passa på den drabbade för att se att hon/han inte spyr?

En ätstörning kommer man inte ur förrän man själv vill bli frisk. Det handlar om mycket eget ansvar. Men däremot ska man fortfarande vara uppmärksam eftersom många drabbade får återfall efter sitt tillfrisknande. Det är då bra att man fångar upp det innan återfallen hinner gå för långt.